Op zoek naar een prikpost? Klik hier.

Zorg dichterbij huis door Bravispunten

22-03-2021 Patiënt, Zorgverlener Bravis
Zorg dichterbij huis door Bravispunten

Op 6 april 2021 is gestart door het Bravis ziekenhuis in samenwerking met Diagnovum een drietal Bravispunten: in St.Willebrord, Steenbergen en Oudenbosch. In deze Bravispunten kan men onder andere terecht voor behandelingen en onderzoeken, bloedprikken en begeleide beeldbelconsulten. Begin september 2021 zijn er ook Bravispunten geopend op Tholen en in Huijbergen.

Specialistische zorg thuis
Vorig jaar is het Bravis ziekenhuis, samen met de huisartsen en zorgpartners, begonnen met nieuwe manieren van zorg verlenen. Behandelingen waarvoor patiënten regelmatig naar het ziekenhuis moesten komen, worden nu thuis gedaan. De verpleegkundige komt dan bij de patiënt langs voor bijvoorbeeld chemotherapie, langlopende antibioticakuren of een bloedtransfusie. Ook vrouwen die lijden onder ernstige zwangerschapsmisselijkheid hoeven niet meer dagen in het ziekenhuis te blijven, maar krijgen hun medicijnen thuis toegediend. Deze nieuwe manier van werken verlaagt de druk op het ziekenhuis, maar is vooral prettig voor de patiënt. Want het geeft een hoop rust, kost minder tijd, en het scheelt heel veel ritjes naar het ziekenhuis. De reacties van de patiënten op zorg aan huis zijn eigenlijk altijd positief.

Bravispunten
Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak werd het nog duidelijker hoe belangrijk het is om niet meer voor alles naar het ziekenhuis te hoeven. Daarom is de volgende en logische stap het openen van Bravispunten. Dit zijn kleinschalige voorzieningen in de regio, waar men terecht kan voor specialistische zorg waarvoor niet alle hightech apparatuur van het ziekenhuis nodig is. Een Bravispunt is meestal in de buurt van een huisartsenpraktijk. Er kan bloed worden geprikt en er worden medische onderzoeken of behandelingen gedaan. Daarnaast zal het mogelijk zijn om onder begeleiding te beeldbellen met de eigen arts of verpleegkundige. Bovendien is er een informatiepunt met de mogelijkheid van een spreekuur of consult door een medisch specialist. Hoe een Bravispunt er precies uit komt te zien, hangt af van de vraag in de buurt. Het Bravis en Diagnovum werken daarom samen met lokale en regionale zorgverleners.

Onderzoeken
Onderzoeken die een huisarts nodig kan hebben om zorg adequaat te kunnen leveren, maar die eerder in het ziekenhuis moesten worden gedaan, kunnen voortaan ook op het Bravispunt worden aangeboden. Dichtbij voor de patiënt, snel en zonder lange reistijden. Hierbij kan het om een hartfilmpje gaan, het opnemen van hartritmestoornissen, bloedprikken, 24-uurs bloeddrukmetingen, fundusonderzoek en later ook echo’s. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door medewerkers van Diagnovum. De uitslagen worden beoordeeld door een medisch specialist van het Bravis die weer rapporteert aan de huisarts. De informatie is direct beschikbaar in het dossier van de huisarts en als het ooit nodig is, in het dossier van de medisch specialist. Dat betekent dat er geen dubbele onderzoeken meer hoeven te worden gedaan. Via MijnBravis, kan de patiënt natuurlijk ook zelf alle onderzoeken in het dossier bekijken.

'Diagnostiek als onderdeel van de zorgketen, en dat regionaal georganiseerd in samenwerking met zorgpartners, dat is wat ons betreft de meest effectieve manier waarop we de zorg voor patiënten toegankelijk kunnen blijven houden”, aldus Sandra van Amelsfoort, algemeen directeur Diagnovum.

Dialyseren
In de meeste Bravispunten zal een dialysevoorziening komen. Een vriendelijk ingerichte ruimte waarin twee nierpatiënten tegelijk gedialyseerd kunnen worden. In Huijbergen bestaat deze voorziening al een paar jaar.

Mevrouw Willemse uit St.Maartensdijk komt hier drie ochtenden per week. Ze voelt zich er veilig en vindt het lekker rustig. Maar ze moet er wel al om 6 uur voor haar bed uit, want Huijbergen is bijna een uur rijden. Toen ze vroeger nog in de thuiszorg werkte vond ze dat geen probleem, maar nu zou ze wel graag wat langer blijven liggen. Daarom kan ze niet wachten tot er op Tholen een Bravispunt wordt geopend. ‘Dan ben ik er als eerste bij,’ lacht ze.

Hulp bij beeldbellen
De Bravispunten worden ook ingericht voor beeldbelconsulten. Voordat de crisis losbarstte dacht men over deze zorg op afstand dat het misschien zou leiden tot minder contact. Maar niets is minder waar. Beeldbelconsulten worden meestal ervaren als een veilige en persoonlijke manier om elkaar te spreken en ook de drempel om de specialist eens te bellen wordt lager. Inmiddels zijn consulten via beeldbellen niet meer weg te denken uit de zorg. Zorg op afstand is dus eigenlijk zorg dichterbij!

Toch is beeldbellen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom maakt het ziekenhuis het mogelijk om in een Bravispunt te wennen aan beeldbellen met de arts of verpleegkundige. Er zal een Bravismedewerker aanwezig zijn om te helpen de verbinding tot stand te brengen. De verwachting is dat wanneer iemand eenmaal gewend is aan beeldbellen, hij of zij dat voortaan vanuit huis zal willen doen.

Praktische oplossing
Huisarts Bakkerus van Praktijk Vliethof op Tholen is enthousiast over de komst van het Bravispunt naar Zeeland. ‘Het is voor veel patiënten in onze praktijk soms letterlijk een brug te ver om van het eiland naar het Bravis ziekenhuis te rijden. Je moet je voorstellen dat oudere patiënten dit vaak niet meer zelfstandig kunnen. Ze moeten iemand vragen met hen mee te gaan en dat is een hele organisatie voor een consult van tien minuten. Als we in het Bravispunt bloed laten prikken, het consult via beeldbellen kunnen regelen en dan de medicatie thuis afleveren, dan is dat een hele vooruitgang in de zorg. Het Bravispunt is een fijne praktische oplossing.’

Meer op maat
‘We zijn met de Bravispunten weer een stap verder op weg naar meer zorg op maat’, zegt Bianka Mennema, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. ‘Ik geloof dat goede zorg uit een heel palet aan oplossingen bestaat. Zorg dichter bij de mensen brengen is er één van. Daarom is dit niet iets wat we er maar een beetje bij doen. Het is een belangrijk onderdeel van onze visie. We hopen samen met de zorgpartners op steeds meer zorg in de buurt. Het is een prettig idee dat je straks alleen nog naar het ziekenhuis hoeft te komen als het echt moet.’

 

Meer informatie over de Bravispunten? Kijk dan op de site van het Bravis Ziekenhuis

 

\Bravispunten-regiokaart.jpg