Diagnovum en duurzaamheid
In het duurzaamheidsvraagstuk moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Diagnovum pakt daar graag ook haar rol in, om zo bij te dragen aan een betere toekomst voor onze organisatie en de planeet. Diagnovum streeft er naar een gezonde en vitale organisatie te zijn die duurzaamheid hoog in het vaandel staan heeft. Daarom gaan we aan de slag met een integrale aanpak voor duurzaamheid. Daarin wordt onder andere gewerkt aan: duurzaam inzetbaar houden van de medewerkers én verduurzaming van de keten (people), verlagen CO2-uitstoot en klimaatmaatregelen (planet) en het verduurzamen van de bedrijfsvoering (profit).
Onze doelen
People
Zorg voor medewerkers, cliënten, klanten; met aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de zorg toegankelijk houden voor iedereen (inclusie).
Planet
Verlagen van onze CO2-footprint door investeringen/aanpassingen in beleid omtrent vastgoed, afval en vervoer.
Profit
Streven naar een financieel gezonde organisatie (met een eerlijke prijs voor onze dienstverlening) en bijdragen aan het verlagen van de oplopende zorgkosten.
Green Deal Zorg 3.0
Diagnovum heeft de Green Deal Zorg 3.0 ondertekend. De zorg in Nederland is verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffenverbruik. De productie, het transport en de afvalverwerking van medische producten veroorzaken een groot deel van deze uitstoot. Met het ondertekenen van de Green Deal ondersteunt Diagnovum de beweging naar een meer duurzame zorg: minder verspilling, vervuiling en uitstoot in de zorg.
Wat doen we al?
De werkwijze van Diagnovum zorgt al voor een aantal duurzame handelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het in elke regio gebruik maken van het regionale laboratorium in het ziekenhuis. Dit betekent dat de patiëntmaterialen dichtbij worden geanalyseerd en er geen onnodige vervoersbewegingen worden gemaakt. Daarnaast hoeft patiëntmateriaal maar één keer geanalyseerd te worden en zijn de resultaten inzichtelijk voor patiënt, huisarts en (indien nodig) specialist.
Maar we investeren ook in materialen en systemen, zoals bijvoorbeeld:
- Aanschaf elektrisch aangedreven transportbussen voor de regio’s Midden- en West-Brabant, en
- Optimaliseren van de logistieke routes voor het vervoer van de patiëntmaterialen door gebruik te maken een applicatie waarin huisartspraktijken aangeven of zij iets op te halen hebben waardoor koeriers niet voor niks rijden.
Wat staat er op de planning?
In 2025 en 2026 willen we onder andere aan de volgende zaken gaan werken:
- Intentie om contractueel afspraken te maken met externe logistieke dienstverlener(s) om zoveel mogelijk elektrisch te gaan rijden;
- Aanschaf van een elektrische bakfiets voor de regio Midden-Brabant, specifiek voor het centrum van Tilburg;
- Aanschaf van een multifunctionele onderzoeksbus (bloedafnames en fundusonderzoek) in de regio Zeeuwse eilanden om het aantal onderzoeklocaties dichtbij de patiënt te optimaliseren.
Tips en ideeën?
Heeft u tips en ideeën omtrent duurzaamheid binnen onze dienstverlening?
Laat het ons weten via duurzaamheid@diagnovum.nl