Op zoek naar een prikpost? Klik hier.

..."the beauty that still remains"...

7 mei 2020

Afgelopen maandag 4 mei 2020 heb ik met mijn gezin naar de kranslegging op de Dam gekeken. Een mooi en sober tafereel met indrukwekkende verhalen, we werden er stil van. Mooi dat de zon ons allen verwarmde op dat moment. Het deed me denken aan het bekende citaat van Anne Frank 'I don't think of all the misery, but of the beauty that still remains'. 

En dat is ook de kunst in de huidige tijd. Gelukkig lukt dat me aardig. Kopje koffie in de zon op een zaterdagochtend, kinderen die in de tuin bezig zijn een hut te bouwen of een potje voetbal, een wandeling met een vriendin op gepaste afstand (en daar zijn volop mogelijkheden voor in ons prachtige Brabantse land), online muziekbingo met ons gezin en (witte) boterhammen met aardbeien op een zondagmiddag. 

En het ruimt lekker op, letterlijk (zolder, voorraadkast, kinderkast, kledingkast; ik heb het allemaal al gedaan) en figuurlijk. Nadenken over Diagnovum: hoe verder met samenwerkingsverbanden, teamsamenstelling, positionering en duurzaam inzetbaarheid? Met een afstandje naar Diagnovum en de ontwikkelingen op korte en middellange termijn kijken, dus even vanuit rust in deze hectiek, levert inzichten op die me zowel nieuwe energie geven, maar ook hebben geleid tot het maken van keuzes die niet makkelijk zijn. 

Maar onder aan de streep concludeer ik gelukkig... the beauty that still remains...!

Hopelijk ziet de overheid en zien de zorgverzekeraars dit ook, en worden we als organisatie voor eerstelijnsdiagnostiek voldoende gecompenseerd voor de omzetdaling als gevolg van COVID-19. De reguliere zorg is compleet stil komen te vallen en dat heeft uiteraard direct effect op de diagnostiek. Maar we kunnen als organisatie het aanbod (de infrastructuur) niet of zeer beperkt verminderen, omdat we deze nú - weliswaar op een andere wijze, met name gericht op het testen op COVID-19 en immuniteit - en op termijn weer hard nodig zullen hebben. Integrale diagnostiek als onderdeel van de zorgketen; we gaan ervoor! 

Mei-2020-klein.jpg

Ik doe het niet… of toch wel?

10 maart 2020

Ga ik nu wel of niet een blog schrijven over het coronavirus? Ik bleef er een beetje mee in mijn hoofd zitten. Aan de ene kant niet, want er wordt al zoveel over gezegd en geschreven. Of toch wel, omdat het mij vanuit meerdere perspectieven raakt: als werkgever (verantwoordelijk voor 140 medewerkers), als indirecte zorgprofessional (wat kun je wel/niet bieden vanuit kwaliteit en veiligheid), als potentiële coronapatiënt en ook nog eens inwoner van Noord-Brabant (‘hoe voel ik me?’ en dat jezelf dan een x aantal keer per dag en soms helaas ook ’s nachts afvragen), maar ook als bezorgd gezinslid (dat ik eventueel besmet raak is tot daar aan toe, maar ik wil niet dat mijn omgeving er last van krijgt). Dus… het dubbeltje is op de ‘wel’ kant gerold.

Nu anderhalve week geleden ontvingen we het bericht van de eerste coronapatiënt en vanaf dat moment is het steeds schakelen. Dit is een tandje intensiever geworden na de aanvullende aanwijzing voor de inwoners van Noord-Brabant. Beperk je sociale contacten, blijf thuis, maar dit is in de zorgwereld waar we verantwoordelijk zijn voor de bloedafnames voor de reguliere huisartsgeneeskunde toch een ander verhaal. Wat is verkouden en wat niet? Ieder wordt geacht hierin zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar hoe stel je een verkoudheid feitelijk vast? Gelukkig is er in onze organisatie sprake van korte lijnen en kunnen we op medewerkersniveau hier samen verantwoorde keuzes in maken.

Ik ben erg trots op hoe we dit doen. Ook maken we keuzes in welke overleggen noodzakelijk zijn en welke wat minder en wie daarbij (eventueel telefonisch ook prima) aanwezig moet zijn. Deze effectiviteitsgeest mag wat mij betreft trouwens nog wel wat langer rond blijven hangen.

Thuis hebben we de ‘elleboogknuffel’ ontdekt en met wat humor treden we ten strijde tegen het coronageweld, uiteraard met de juiste dosis realiteitszin. “Papa, hoef jij deze week nu niet naar Zwitserland voor het werk?” “Nee,” zei mijn man, “dit komt door het coronavirus.” “Jippie!” riep mijn dochter enthousiast (en vanuit haar perspectief snap ik dit volledig). Leven in het hier en nu, dat krijgen we er nu ook ‘gratis’ bij. Helemaal niet zo verkeerd…

Ik ben blij dat een blog schrijven over het coronavirus het voordeel van de twijfel heeft gekregen. Het blijkt de moeite waard om mijn gedachten op papier te zetten. Om even stil te staan bij en bewust te zijn van wat je hebt en dit te koesteren. Vanuit welk perspectief dan ook.

"U bent gedoopt: Diagnovum!"

10 februari 2020

Sandra van Amelsfoort, algemeen directeur:

"Op een mooie zomerdag in juli, zo vlak voor de zomervakantie...'Oke, dus dan besluiten we nu dat we overgaan naar een nieuwe naam'….. 'Euh', zegt Lotte onze fonkelnieuwe communicatieadviseur, 'ja dat denk ik dan'. Resume: Diagnostiek Zeeland naast Diagnostiek Brabant is niet te beheersen, 2 websites, hoe luidt ons email adres dan, en nog veel meer van die praktische punten.

Diagnostiek ZeBra Zebra-lineart.png 

is lollig, maar wellicht een beetje te lollig. Bovendien, wat heeft het te maken met eerstelijns laboratoriumonderzoek? Dus…inderdaad er is besloten: Diagnostiek Brabant (DB) krijgt een nieuwe naam!

En toen ging t snel, het bureau waar we al eerder mee hadden gewerkt was bereid om na mijn telefoontje die dag, de dag erop bij ons op kantoor te komen brainstormen. Ons DNA was duidelijk, en het stappenplan eigenlijk ook zo gemaakt. Stakeholders betrekken, logo-ontwerp et voila! Vol trots konden we op 12 december tijdens onze kerstborrel onze medewerkers informeren. En de volgende dag, de gezegende vrijdag 13 december, de 'rest van de wereld'.

We hebben nog nooit zo’n drastische verandering in zo’n korte periode besloten en tot uitvoer gebracht. Maar wat hadden we er een lol in. Duidelijk een gevalletje ‘energie booster’!

U bent gedoopt: Diagnovum! Hopelijk krijgen jullie er ook positieve energie van!"

Maatregelen en richtlijnen t.b.v. coronavirus

Diagnovum hanteert de RIVM-richtlijnen voor zorgprofessionals voor uw veiligheid en die van onze medewerkers. Op de kernlocaties bloedafname voor cliënten met en zonder verkoudheidsklachten, en bij bloedprikken in de thuissituatie, rusten wij, in aanvulling op de RIVM-richtlijnen, onze medewerkers uit met handschoenen en beschermkap. Bij coronapatiënten of patiënten met een sterke verdenking van besmetting met COVID-19 dragen onze medewerkers aanvullend een jasschort.