Op zoek naar een prikpost? Klik hier.

Dag van de Mantelzorger

10-11-2021 Patiënt, Zorgverlener
Dag van de Mantelzorger

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorger. Een moment om even stil te staan bij het soms ongeziene werk wat iemand doet voor zijn/haar familie of vrienden als het gaat om ondersteunen in de zorgvraag.

Als zorgorganisatie is Diagnovum elke dag bezig met het ondersteunen in de zorgvraag, maar we hebben ook een aantal collega's die naast het werk óók nog met zorg bezig zijn als mantelzorger. Twee collega's doen vandaag hun verhaal.

 

Medewerkster bloedafname Jessica:

"Al een aantal jaren ben ik mantelzorger voor mijn nu 92-jarige moeder. Zij is een aantal jaren geleden blind geworden aan één oog en later zeer slechtziend aan haar andere oog. Daardoor en vanwege haar ouderdom is ze voor een aantal dingen afhankelijk van thuiszorg en mantelzorg.

Ik heb dagelijks contact met mijn moeder; elke middag loop ik bij haar binnen. Mijn taken als mantelzorger bestaat uit haar medicatie verdelen en bestellen, boodschappen doen, maaltijden regelen, haren en nagels verzorgen, administratie en bankzaken, contact met andere disciplines zoals de huisarts en Thebe en indien nodig ga ik met haar naar afspraken in het ziekenhuis.

Sinds ik bij Diagnovum werk voel ik de rust voor mijzelf om dit vol te houden. Omdat ik alleen in de ochtenden werk geeft mij dat ruimte in de middag om er voor haar te zijn indien nodig. Als er problemen zijn weet ik dat ik er 's middags voor haar kan zijn en dat geeft mij rust. Mede daarom ben ik erg blij met mijn baan, maar vooral vind ik mijn werk ontzettend leuk!

Vanuit de Gemeente Tilburg worden mantelzorgers ondersteund indien je dat wil en jaarlijks krijg je een leuke attentie voor jezelf. Vandaag bijvoorbeeld 2 pakketjes ontvangen als mantelzorger! Een cadeaukaart en een set kaartjes. Leuk toch!

Maar het meest dankbaar ben ik natuurlijk dat mijn moeder blij is dat ik dit voor haar doe."

- Update 18/12: Helaas heeft Jessica ons laten weten dat haar moeder is overleden op 2 december jongstleden. Wij wensen Jessica en haar naasten veel sterkte met dit verlies.

Jessica-Mantelzorg.jpg

 

Medewerkster bloedafname Lindsay:

"Ik ben mantelzorger/wettelijk vertegenwoordiger voor mijn zusje Kyra. Zij is 28 jaar en woont op het Lambertijnenhof in Bergen op Zoom. Zij woont vanaf haar zevende jaar binnen S&L zorg en sinds vier jaar ben ik nauw verbonden rondom Kyra. Kyra heeft een Trisomi8 (in de achtste celverdeling heeft zij een chromosoom extra). 

Samen met de medewerkers van de woning zorgen wij voor Kyra. Zo beheer ik haar administratie, ruimen we samen haar kamer op (daar waar ik de enigste ben die zonder mokken en ruzie mag weggooien wat weg moet), kijken we de kledingkasten na, doen we boodschappen en leren we haar wat geld inhoud en shoppen we nieuwe outfits. Dat zijn natuurlijk alleen de leuke dingen, uiteraard hebben we ook de zakelijke dingen zoals afspraken in het ziekenhuis, tandarts, fysiotherapie, en meten we eens per half jaar nieuwe schoenen aan.

Ieder kwartaal hebben we ZLP gesprekken en iedere week bespreken we in zeer korte lijnen hoe het met haar gaat. Ik combineer dit heel makkelijk met mijn baan bij Diagnovum. Vaak hebben we op een dinsdag de ZLP gesprekken, de andere afspraken plan ik na het werk op mijn vrije middagen of op woensdag ochtend.  

Om de 14 dagen is het feest, dan komt 'tante Kyra' op zaterdag een hele dag naar mij toe en gaan we leuke dingen doen. Mijn 4 kinderen kijken daar iedere keer weer naar uit."

 

Lindsay-Mantelzorg.jpg