Op zoek naar een prikpost? Klik hier.

Aflevering 6 van Diagnostische Inzichten online

25-08-2023 Patiënt, Zorgverlener
Aflevering 6 van Diagnostische Inzichten online

Tot en met augustus 2023 verscheen er elke maand een podcastaflevering uit onze serie 'Diagnostische Inzichten'.

IIn de zesde en laatste aflevering van seizoen 1 van de podcastserie ‘Diagnostische Inzichten’, met als titel “Verwijzen en behandelen in de samenwerking tussen orthopeed en huisarts: wanneer lever je de juiste zorg op de juiste plek?” praten we over het doorverwijzen van patiënten met een medisch specialist en een huisarts.

We beginnen ook deze aflevering in de spreekkamer van huisarts Birkhoff waar we het kort hebben over het verwijzen van patiënten met minder “grijpbare” klachten. Denk hierbij aan depressies en burn-outs. We vragen hem hoe hij omgaat met het behandelen van deze patiënten en of dat op gevoel gaat of op basis van criteria. Daarnaast neemt huisarts Birkhoff ons mee in hoe het is om huisarts in een dorp te zijn en geeft hij nog een tip mee aan huisartsen in opleiding.

Bij het rondetafelgesprek gaan we in gesprek met Taco Gosens, orthopedisch chirurg bij het ETZ en bijzonder hoogleraar bij de Tilburg University, en Wouter Stenvers, huisarts in Waalwijk. Hoe kijken zij aan tegen het doorverwijzen van patiënten, vanuit hun rol als respectievelijk medisch specialist en als huisarts? Wanneer verwijs je door als huisarts? En is de verwijzing ook echt nodig vanuit het oogpunt van de medisch specialist? Of wil de patiënt soms zelf juist te snel gaan in een behandeltraject? Daarnaast hebben we het onder andere ook over hoe de digitale ontwikkelingen (zoals een digitaal advies consult (DAC)) bijdragen aan het overleg over het wel of niet doorverwijzen. Want diagnostiek ondersteunt de keuze voor de juiste zorg op de juiste plek.

Afsluitend van deze finale aflevering van seizoen 1 van ‘Diagnostische Inzichten’ blikt Michiel Baldal, directeur-bestuurder bij Diagnovum, terug op deze podcastserie en 10 jaar Diagnovum.

 

Beluister de aflevering via jouw favoriete podcastkanaal!

Klik hier voor een overzicht van kanalen

Klik hier om direct naar Spotify te gaan